1 Reply Latest reply on Sep 11, 2019 12:09 PM by Santiago Sanchez

    Can't get maps to only use ssl / https

    Rob Freeman

      We have Tableau desktop version 2019.2.0 and when trying to access online maps, I can see in my proxy logs where it is calling for http://mapsconfig.tableau.com/mbconfig/v1/config.json in plain http.   I can't find this setting anywhere to change it to https.   Our environment does not allow any communication over unsecured traffic.  I read about editing the tableau.tms file under C:\Program Files\Tableau\Tableau 2019.2\Mapsources\ but it seems  this is already set to https or I am missing something:

      My tableau.tms file:

       

       

      <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>

      <mapsource inline="false" version="18.1">

          <connection class="MapboxVector" data-url="v4" offline="" params-url="https://mapsconfig.tableau.com/mbconfig/v1/config.json" port="443" server="https://api.mapbox.com" url="styles/v1"/>

          <map-styles>

              <map-style display-name="Dark" display-name-de_DE="Dunkel" display-name-en_GB="Dark" display-name-es_ES="Oscuro" display-name-fr_FR="Foncé" display-name-ja_JP="暗い" display-name-ko_KR="어둡게" display-name-pt_BR="Escuro" display-name-zh_CN="深色" display-name-zh_TW="深色" name="dark" wait-tile-color="#f2f2f2">

                  <map-layer-style name="background_color" request-string="#000000"/>

              </map-style>

              <map-style display-name="Light" display-name-de_DE="****" display-name-en_GB="Light" display-name-es_ES="Claro" display-name-fr_FR="Clair" display-name-ja_JP="明るい" display-name-ko_KR="밝게" display-name-pt_BR="Claro" display-name-zh_CN="浅色" display-name-zh_TW="淺色" name="light" wait-tile-color="#f2f2f2"/>

              <map-style display-name="Normal" display-name-de_DE="Normal" display-name-en_GB="Normal" display-name-es_ES="Normal" display-name-fr_FR="Normal" display-name-ja_JP="標準" display-name-ko_KR="일반" display-name-pt_BR="Normal" display-name-zh_CN="普通" display-name-zh_TW="標準" name="normal" wait-tile-color="#f2f2f2"/>

              <map-style display-name="Satellite" display-name-de_DE="Satellit" display-name-en_GB="Satellite" display-name-es_ES="Satélite" display-name-fr_FR="Satellite" display-name-ja_JP="サテライト" display-name-ko_KR="위성" display-name-pt_BR="Satélite" display-name-zh_CN="卫星" display-name-zh_TW="衛星" name="satellite" wait-tile-color="#f2f2f2"/>

              <map-style display-name="Outdoors" display-name-de_DE="Draußen" display-name-en_GB="Outdoors" display-name-es_ES="Exterior" display-name-fr_FR="Extérieur" display-name-ja_JP="アウトドア" display-name-ko_KR="아웃도어" display-name-pt_BR="Ambientes externos" display-name-zh_CN="室外" display-name-zh_TW="室外" name="outdoors" wait-tile-color="#f2f2f2"/>

              <map-style display-name="Streets" display-name-de_DE="Straßen" display-name-en_GB="Streets" display-name-es_ES="Calles" display-name-fr_FR="Rues" display-name-ja_JP="ストリート" display-name-ko_KR="거리" display-name-pt_BR="Ruas" display-name-zh_CN="街道" display-name-zh_TW="街道" name="streets" wait-tile-color="#f2f2f2"/>

          </map-styles>

          <mapsource-defaults version="18.1">

              <style>

                  <style-rule element="map">

                      <format attr="washout" value="0.0"/>

                  </style-rule>

              </style>

          </mapsource-defaults>

          <map-attribution copyright-string="© %1 Mapbox" copyright-url="https://mapbox.com/about/maps" short-copyright-string="© Mapbox"/>

          <map-attribution2 copyright-string="© OpenStreetMap" copyright-url="https://www.openstreetmap.org/about" short-copyright-string="© OSM"/>

      </mapsource>

       

      Error I see in the proxy of it trying to go out plain http for the json file:

      1562081887.921 134475 10.200.99.88 TCP_TUNNEL/200 4035 CONNECT www.tableau.com:443 - HIER_DIRECT/23.78.164.179 -

      1562081887.921 134475 10.200.99.88 TCP_TUNNEL/200 7680 CONNECT www.tableau.com:443 - HIER_DIRECT/23.78.164.179 -

      1562081887.921 135388 10.200.99.88 TCP_TUNNEL/200 80514 CONNECT www.tableau.com:443 - HIER_DIRECT/23.78.164.179 -

      1562081887.921 134489 10.200.99.88 TCP_TUNNEL/200 45598 CONNECT www.google-analytics.com:443 - HIER_DIRECT/172.217.3.238 -

      1562081887.921 134475 10.200.99.88 TCP_TUNNEL/200 5217 CONNECT www.tableau.com:443 - HIER_DIRECT/23.78.164.179 -

      1562081887.921 134429 10.200.99.88 TCP_TUNNEL/200 95882 CONNECT discover-tableau.pantheonsite.io:443 - HIER_DIRECT/23.185.0.1 -

      1562081967.285  17558 10.200.99.88 TCP_MISS_ABORTED/000 0 GET http://mapsconfig.tableau.com/mbconfig/v1/config.json - HIER_DIRECT/13.249.122.48 -

      1562082016.566  49279 10.200.99.88 TCP_MISS_ABORTED/000 0 GET http://mapsconfig.tableau.com/mbconfig/v1/config.json - HIER_DIRECT/13.249.122.48 -

       

       

       

       

       

      I put in a support ticket about 2 weeks ago, but getting very little traction as it is stuck waiting for an engineer so thought I would see if anyone has some ideas.