1 Reply Latest reply on May 31, 2018 1:28 AM by Ciaran Bource

    Problem starting Tableau Server after upgrade 2018.1

    Mauricio Cacho Gutierrez

      Hi!

      I recently installed Tableau Server on Linux, with version 10.5.0; load a backup from production environment and everything looks fine, it works well and now are migrating full from Windows to Linux.

       

      But, when I try to upgrade from 10.5.0 to 2018.1 I'm having troubles (following the steps from Upgrade Tableau Server on Linux from 10.5 ):

       

      The first time I tried it, I gave the wrong user in the step:

       

      tsm configuration set -k service.linux.privileged_user -v 'tableau'

      tsm configuration set -k install.username -v 'tableau'

       

      Because on the first installation my unprivileged user was another one (since I created "tableau" before); after that, I got some errors and could't restore or follback; so I gave up with that server. Yesterday I tried a fresh installation (On a server Centos 7.5, 8 vCPUs, 32 RAM); again 10.5 working fine (Doing installation following: Install and Configure Tableau Server  ; even created another user for the installation, so "tableau" was the unprivileged user). After working fine wit Tableau 10.5, again tried to upgrade following the steps from the first link, and almost got it running, but now when I try to start it, the process begin and after about 8~10 minutes it gives an error:

       

      "Starting service...

       

      Unable to determine if all components of the service started properly.

       

      node1: localhost

              Status: DEGRADED

              'Tableau Server Gateway 0' is running.

              'Tableau Server Application Server 0' is in an error state.

              'Tableau Server VizQL Server 0' is in an error state.

              'Tableau Server Cache Server 0' is running.

              'Tableau Server Coordination Service 0' is running.

              'Tableau Server Cluster Controller 0' is running.

              'Tableau Server Search And Browse 0' is running.

              'Tableau Server Backgrounder 0' is in an error state.

              'Tableau Server Data Server 0' is in an error state.

              'Tableau Server Data Engine 0' is running.

              'Tableau Server File Store 0' is running.

              'Tableau Server Repository 0' is running (Active Repository).

              'Tableau Server Administration Agent 0' is running.

              'Tableau Server Administration Controller 0' is running.

              'Tableau Server Service Manager 0' is running.

              'Tableau Server License Manager 0' is running.

              'Tableau Server Database Maintenance 0' is stopped.

              'Tableau Server Backup/Restore 0' is stopped.

              'Tableau Server Site Import/Export 0' is stopped.

              'Tableau Server SAML Service 0' is stopped.

      See '/home/tab_install/.tableau/tsm/tsm.log' for more information."

       

      In "/home/tab_install/.tableau/tsm/tsm.log" the final lines are:

       

       

      2018-05-29 21:18:23 main : DEBUG com.tableausoftware.tabadmin.cli.ServerApi - Client request: GET https://ip-172-30-0-55.ec2.internal:8850/api/0.5/asyncJobs/36

      2018-05-29 21:18:23 main : INFO  com.tableausoftware.tabadmin.async.AsyncJobDelegate - Retrieved async job status Failed. Id=36, progress=100

      2018-05-29 21:18:23 main : ERROR com.tableausoftware.tabadmin.async.AsyncJobDelegate - Asynchronous job 36 completed but wasn't successful.

      2018-05-29 21:18:23 main : ERROR com.tableausoftware.tabadmin.cli.Console - Unable to determine if all components of the service started properly.

      2018-05-29 21:18:24 main : DEBUG com.tableausoftware.tabadmin.cli.ServerApi - Client request: GET https://ip-172-30-0-55.ec2.internal:8850/api/0.5/status

      2018-05-29 21:18:24 main : DEBUG com.tableausoftware.tabadmin.cli.ServerApi - Client request: GET https://ip-172-30-0-55.ec2.internal:8850/api/0.5/nodes/node1

      2018-05-29 21:18:24 main : DEBUG com.tableausoftware.tabadmin.cli.ServerApi - Received response from https://generichostname:8850/api/0.5/nodes/node1

       

      Am I missing something?