2 Replies Latest reply on Mar 12, 2018 6:13 PM by Vikram Singh

    Unable to determine if all components of the service started properly.

    Yudi Dwiyanto

      I'm a new user using Tableau Server installing on Linux.

      I've done the installation tableau server by looking at the results of the installation documentation tableau server on linux the following :

      Install Tableau Server

      From step "Install tableau server" to step "Finalize Installation"

       

      All installation steps I have done, when will run service TSM I found an error.

      This Error :

      Header 1

      $ tsm start --request-timeout 90

      Starting service...

      Unable to determine if all components of the service started properly.

       

       

      node1: localhost

              Status: DEGRADED

              'Tableau Server Gateway 0' is in an error state.

              'Tableau Server Application Server 0' is running.

              'Tableau Server VizQL Server 0' is running.

              'Tableau Server Cache Server 0' is running.

              'Tableau Server Coordination Service 0' is running.

              'Tableau Server Cluster Controller 0' is running.

              'Tableau Server Search And Browse 0' is running.

              'Tableau Server Backgrounder 0' status is unavailable.

              'Tableau Server Data Server 0' is running.

              'Tableau Server Data Engine 0' is running.

              'Tableau Server File Store 0' is running.

              'Tableau Server Repository 0' is running (Active Repository).

              'Tableau Server Administration Agent 0' is running.

              'Tableau Server Administration Controller 0' is running.

              'Tableau Server Service Manager 0' is running.

              'Tableau Server License Manager 0' is running.

              'Tableau Server Database Maintenance 0' is stopped.

              'Tableau Server Backup/Restore 0' is stopped.

              'Tableau Server Site Import/Export 0' is stopped.

              'Tableau Server SAML Service 0' is stopped.

      See '/home/sts/.tableau/tsm/tsm.log' for more information.

       

      On log tsm i have a error log results :

      Header 1

      2018-02-12 12:25:20 main : ERROR com.tableausoftware.tabadmin.async.AsyncJobDelegate - Poller stopped polling but asynchronous job 21 hadn't finish running. Status: Running

      2018-02-12 12:25:20 main : ERROR com.tableausoftware.tabadmin.Tabadmin - Unable to determine if all components of the service started properly

       

      Can anyone help me to solving this problem?

        • 1. Re: Unable to determine if all components of the service started properly.
          Carisa Chang

          Hi Yudi,

           

          In your command tsm start --request-timout 90, you've given Tableau Server on 90 seconds to start, which is not enough time. I'd suggest running tsm start without any other parameters:

           

          tsm start

           

          If that does not work, please open a case with Tableau Technical Support

          • 2. Re: Unable to determine if all components of the service started properly.
            Vikram Singh

            Hi Yudi,

             

            Here's the solution. I have spent several days to resolve this issue. Today I was able to get this resolved and now my server is up and running.

             

            First, check if the server is using port 80 or not. Type sudo lsof -i -P -n | grep LISTEN in command window. You would probably see that a different service is using the port 80.

             

            Now, stop the server to apply some changes: TSM stop

             

            Second, you need to assign a port to server gateway. For that, use tsm topology set-ports --node-name <nodeID> --port-name <port_name> --port-value <port_value>  command to assign the port number. Like,

             

                      tsm topology set-ports --node-name <node1> --port-name <gateway:primary> --port-value <8000>

             

             

            After the configuration is done, start the server again by typing: TSM Start

             

            You will find that your server is now running